Comuna Moroeni

Comuna Moroeni

Moroeni este o comună în județul Dâmbovița, Muntenia, România, formată din satele Dobrești, Glod, Lunca, Moroeni (reședința), Mușcel și Pucheni.
Comuna se află în extremitatea nordică a județului, cuprinzând zona montană înaltă, inclusiv o bună parte din Parcul Natural Bucegi din Munții Bucegi. Pe teritoriul comunei se află lacul Bolboci și izvoarele Ialomiței cu peștera Ialomiței (unde se află și un mic schit), iar la limita cu județul Prahova se află Vârful Omu, cel mai înalt punct al Bucegilor și al județului Dâmbovița, precum și vârful Babele. Comuna este străbătută de șoseaua DN71 care leagă Sinaia de Târgoviște.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plaiul Ialomița-Dâmbovița al județului Dâmbovița și era formată din trei sate: Moroeni, Lunca și Muscelu, cu 1132 de locuitori. În comună funcționau o biserică, o școală, o moară, o dârstă, o pivă și cinci fierăstraie de tăiat scânduri.
În 1925, comuna avea în compunere aceleași trei sate și făcea parte din plasa Pucioasa a aceluiași județ, având 2177 de locuitori.
În 1950, a fost inclusă în raionul Pucioasa al regiunii Prahova și apoi (după 1952) în raionul Târgoviște al regiunii Ploiești. În 1968, a căpătat forma actuală și a fost inclusă din nou în județul Dâmbovița, reînființat.

Despre Adrian Cîtu

Călătorul vede ceea ce este. Turistul vede ceea ce a venit să vadă. G.K.