Muzeul de Istorie Galați

Muzeul de Istorie Galați

Muzeul de Istorie Galați este un muzeu din Galați, inaugurat la data de 24 ianuarie 1939, la a 80-a aniversare a Unirii Principatelor Române, în casa care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza și în care a locuit în timp ce a fost judecător și pârcălab al județului Covurlui.
Începuturile muzeologiei la Galați datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea când prin donația academicianului Vasile Alexandrescu Urechia s-a deschis o expoziție permanentă la Colegiul „Vasile Alecsandri” ce cuprindea obiecte de artă plastică și decorativă, monede, documentre și alte înscrisuri din epoca modernă. Prin strădania institutorilor Paul și Ecaterina Pașa, în 1913, într-o sală de clasă a școlii de băieți nr. 6, s-a organizat o expoziție cu bunuri donate de gălățeni.
Bunurile culturale din cele 2 expoziții, diverse ca tematică, au alcătuit primele colecții ale instituției muzeale publice deschisă la Galați în anul 1939. În timpul Războiului Mondial, muzeul a fost închis, colecțiile au fost evacuate iar o parte din ele au fost pierdute.

Despre Adrian Cîtu

Călătorul vede ceea ce este. Turistul vede ceea ce a venit să vadă. G.K.